همزمان با هفته كتاب و كتابخواني و در ادامه برگزاري سلسله نشستهاي كافه كتاب مركز آموزش مديريت دولتي، آيين رونمايي و معرفي كتاب «رهيافتي بر آموزش كاركنان ارشد اداري» از توليدات علمي مركز مطالعات نظامها و فناوريهاي مديريتي سازمان اداري و استخدامي كشور روز سهشنبه دوم آذرماه ۱۴۰۰ با حضور مترجمان كتاب، سرپرست مركز مطالعات، معاونان، مديران و جمعي از كاركنان مركز آموزش مديريت دولتي و ساير علاقمندان به صورت حضوري و برخط در سالن اجتماعات مركز آموزش مديريت دولتي برگزار شد.
كتاب «رهيافتي تطبيقي بر آموزش كاركنان ارشد اداري» ترجمه كتابي با عنوان «رهبري و مديريت: مدلهاي تطبيقي آموزش كاركنان ارشد اداري» به دبيري مونتگومري ونوارد و همكارانش است كه در سال ۲۰۱۵ توسط انتشارات معتبر پالگريو مك ميلان منتشر شده است. اين كتاب با ترجمه محمد ذاكري، حميدرضا خسروآبادي، محمد رحيميان و مريم حبيب الهي، كارشناسان مركز مطالعات نظامها و فناوريهاي مديريتي سازمان اداري و استخدامي كشور و به همت انتشارات مركز آموزش مديريت دولتي به بازار كتاب عرضه شده است.
در ابتداي اين برنامه، دكتر حميدرضا خسروآبادي به عنوان يكي از مترجمان، به تبيين انديشههاي مستتر در تدوين اين كتاب پرداخت و گفت: آموزش از نقشي اساسي و اهرمي در يادگيري كاركنان و تحول و پيشرفت سازمانها و كشورها برخوردار است و هر هزينهاي در آموزش به مثابه نوعي سرمايهگذاري است كه مانع از بروز هزينههاي ناشي از ناآگاهي و اشتباهات آتي ميشود و از اينرو نبايد در اين امر، صرفهجويي غيرضروري داشت. تجربه كشورهاي مطالعه شده نيز كه هم به لحاظ سطح توسعهيافتگي متفاوتند (از مجارستان و كلمبيا گرفته تا بريتانيا و امريكا) و هم به لحاظ جغرافيايي و فرهنگي از تمام گستره جهان انتخاب شده اند (از كره جنوبي در شرق آسيا تا اروپاي شرقي و شمالي و غربي و امريكاي شمالي و جنوبي) مبين همين نكته است. همچنين تمركز كتاب بر آموزش كاركنان ارشد اداري كه شامل مديران، مشاورين، دستياران اجرايي، اعضاي شوراهاي عالي و كميسيونهاي ارشد و … است بيانگر اين مهم است كه آموزش فقط مختص كاركنان عادي و كارشناسان و مديران پايه نيست و كاركنان عاليرتبه نيز از امر آموزش بينياز نيستند. موضوعي كه در كشور ما گاه بهاشتباه فهم شده و اجرا ميشود.
در ادامه دكتر محمد ذاكري مترجم و دبيرعلمي اين كتاب به ارائه توضيحاتي پيرامون مدل مطالعاتي و ساختار كتاب و هريك از فصول آن پرداخت و گفت: كتاب حاضر مشتمل بر يازده فصل است كه نه فصل آن به تشريح وضعيت و خطمشيها و اقدامات نه كشور(امريكا، بريتانيا، فرانسه، آلمان، مجارستان، كره جنوبي، كلمبيا، دانمارك و جمهوري اسلامي ايران) پرداخته و دو فصل نيز به مقدمه و جمعبندي نسبتا مفصل كتاب اختصاص دارد. البته فصل مربوط به ايران در كتاب اصلي نبوده و توسط مترجمان تاليف و به متن افزوده شده است.
وي افزود: زبان تحقيقات كيفي زبان موردها و بسترهاست و موردها در دل بسترها اتفاق ميافتند و تحليل ميشوند. اين رويكرد در اين كتاب نيز لحاظ شده و در بررسي هر كشور تاملي بر ساختار و تحولات سياسي مهم، الگوهاي جامعهشناختي و ويژگيهاي اجتماعي، نظام اداري و پارادايمها و تحولات اصلي آن صورت گرفته است. براي هر كشور نيز در تشريح نظام آموزش كاركنان ارشد آن مولفههايي همچون پيشينه آموزشي در ورود به خدمت اداري، محتواي آموزشها و سرقصلهاي اصلي آن، ارتباط آموزش با مدلهاي شايستگي، مراجع ارائه آموزش و ويژگيهاي مدرسان، نحوه تامين مالي آموزش و … مورد بررسي قرار گرفته و نهايتا تلاش شده با رويكرد تطبيقي جمعبندي شود و پيشنهادهايي براي نظام اداري ايران نيز ارائه شود.
ذاكري در ادامه مروري نيز بر سير تحول مديريت دولتي و نظام اداره و آموزش كاركنان دولت در ايران داشت و شكلگيري مركز آموزش مديريت دولتي در اواخر دهه ۱۳۴۰، ابلاغ نظام جامع آموزش كاركنان دولت در دهه ۸۰ و مدل شايستگي عمومي مديران حرفهاي در دهه ۹۰ را نقاط عطف كليدي آن دانست.
در پايان اين نشست، چندي از حاضران نيز به بيان ديدگاهها و پرسشهاي خود پيرامون موضوع كتاب، سياستگذاري آموزش در كشور و نقشآفريني سازمان اداري و استخدامي كشور و مركز آموزش مديريت دولتي در اين حوزه پرداختند.
گفتني است علاقهمندان ميتوانند براي تهيه اين كتاب به سامانه فروش الكترونيكي (bookstore.smtc.ac.ir) و يا فروشگاه كتاب مركز آموزش مديريت دولتي مراجعه كنند.